Dia Mundial do Pao – World Bread Day – October 16, 2011 – Croissant

A queridissima Zorra organiza periodicamente eventos relacionados a panificacao, quer sejam paes com fermentacao natural, quer sejam paes sem sova. Eu participei uma vez, com um pao de banana, receita da Fezoca.

Darling Zorra often organizes events related to baking, for example, natural yeast bread, no-knead bread and so on. I participated last year, presenting a banana bread, a recipe from Fer Guimaraes Rosa, from Chucrute com Salsicha.

Hoje, 16 de outubro, eh o Dia Mundial da Alimentacao. Mais do que comer e falar de comida, vale a reflexao de como somos seres privilegiados nesse planeta em que 925.000.000 (novecentos e vinte e cinco milhoes) de pessoas simplesmente nao tem o que comer. Acordar e dormir sem a dadiva de um alimento sao ideias inimaginaveis para nos. No entanto, sentir o estomago corroer as costelas eh a dura realidade de quase 1/7 da populacao humana que habita esse planeta azul.

Today, October 16th, is the World Food Day. More than eating and talking about food, it is far more important to reflect how privileged we are on this planet in which 925.000.00 people starve, day after day. Wake up and going bed without the bliss of a meal are ideas that we cannot conceive. Nevertheless, feeling the stomach eating the ribs is the hard and cruel reality of 1/7 of human population of the blue planet.

Hoje, 16 de outubro, foi a data escolhida pela Zorra para o Dia Mundial do Pao – World Bread Day. E o motivo eh exatamente falar do pao que nutre e promover um sentimento de gratidao e humildade pelo alimento que temos, sabendo que tantos irao dormir sem vislumbrar nutricao para o corpo e alma.

Today, October 16th, is the date choosen by Zorra for the World Bread Day. Yes, we will talk about bread, we will share our experiences, photos and recipes and more. We will share a profound feeling of gratetude and humility for the food that we have, knowing that countless brothers and sisters will not reach the possibilty of nurshuring the body and the soul.

***

Hoje, 16 de outubro de 2011, eh uma data especial para mim. Hoje faz 10 meses que deixei o Brasil, rumo a Alemanha. E amanha, 17 de outubro, completo 10 meses de Alemanha. 10 meses de integracao, aprendizado diario. E nao falo somente do idioma, mas do crescimento unico que uma vida partilhada a dois pode proporcionar. Sinto saudades unicamente de minha familia no Brasil, talvez alguns amigos. O que traz conforto ao coracao eh saber que estar aqui significa uma decisao tomada e desejada ha longos anos, em prol de nossa pequena familia. Uma historia escrita a quatro maos, desejando que outras pequeninas maos se juntem as nossas…

Today, October 16th, is a very special date for me. 10 month that I left Brazil, flying to Germany, for love, for life, for good. And tomorrow, october 17th, I complete 10 month living in Germany. 10 month of integration, daily learning. And I dont mean only german learning, but that special grownth that a life together makes possible to the brave ones. I only miss my family in Brazil, maybe few friends. What brings comfort to my heart is the fact that being here means that a precious decision was taken and desired for such long time, with the purpose of having our little family. One life story written in four hands, looking forward those tiny little hands to join ours…

Por isso, a receita de pao que escolhi para participar do Dia Mundial do Pão eh um croissant. Simples, adaptei a receita, a fim de ter menos manteiga. Eh o pão preferido do meu querido companheiro, um viking-germano-frances! E faco com alegria, pois o sorriso e a felicidade dele ao degustar um croissant quentinho sao o alimento para minha alma e meu coracão.

For this special reason, among others, the bread recipe I have chosen to share, in order to participate at World Bread Day is a croissant. Very simple and delicious, suffered a little change from the original recipe, however. My, our croissant has far less butter. This is the favorite bread of my beloved partner, my french-german-viking! And I make it with pure joy, since his smile and happiness while enjoy a freshly warm croissant are the food for my heart and soul.

***

A receita do Croissant eh de um padeiro frances que mora ha bons anos no Brasil, Olivier Anquier. Segue abaixo a receita diretamente do site do “pão” Olivier Anquier, exatamente como faco, com a unica diferenca que reduzi a quantidade de manteiga. Para 500kg de farinha de trigo, uso apenas 120g de manteiga gelada. Pode parecer pouco, mas eh suficiente para fazer a folhagem da massa, caracteristica marcante do croissant. Ah! As ilustracoes e medidas sao TODAS da receita original no site do Anquier, que voce pode conferir a receita original em portugues aqui.

The Croissant recipe is from a french baker who lives for many years in Brazil, Olivier Anquier. The recipe as follows was takes from his website. That’s exactly how I make it, excpet for the amount of butter. For 500kg of flour, I use only 120g of butter. It may sound too little, but it is more than enough to make the laminating of the dough, so characteristic of croissant! All the illustrations and measurments of ingredients and step-by-step are ALL from Anquier’s site – you can check here.

CROISSANT

Dough “Detrempe” (dough before laminating):

 

• 1 kg all-purpouse flour – I use organic flour

• 540 ml cold water

• 80g sugar

• 1 pinch salt

• 30g fresh yeast

 

Laminating:

• 500g cold unsalted butter – I use 240g of butter/kg of flour

How to prepare:• 1st moment

Dough (detrempe):

• Follow the step-by-step of basic bread – see here (in portuguese);

• when finish the oxigenating the dough, store in the fridge for 12h, to stop the fermentation and cool down the dough.


Laminating:
flat the butter, creating a square shape;

Remove the dough “detrempe” from the fridge and open it with the roll,making a star shape; let the center a bit higher, like a little flat hill and the other ends thinner;

Place the butter on the top of the “hill”, in the center;

Close the borders over the butter, like an envelope;

Cover the butter completely with the dough;

Open again with the roll, creating a wide band;

Lift one of the borders and fold it untill you reach the middle;

Fold the other border over the border you just folded to the middle;

Take the dough back to the fridge and let it rest for 10min. Remove it from the fridge and stretch the dough again, according to n. 6 and fold it like 7 and 8. Always cool down the dough for 10min in between the folding operations; Stretch the dough for the last time, shaping a the wide band and cut the band in the middle, so you have two equal bands. Finally cut each band in to triangle shape;

Put one vertex of the triangle to your direction and roll it – from the wide end to the vertex turned to you – with both hands and without much pressure. Place the little rolls on a baking sheet, covered with parchment paper . Let them rinse for 1h30min. Preheat the oven 250°C/480F. Brush each croissant with egg wash. Bake the croissants without steam, for 15 minutes or untill get golden.
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11 thoughts on “Dia Mundial do Pao – World Bread Day – October 16, 2011 – Croissant

    • thanks, Zorra!
      it is wonderful to take part on your baking eventes and this was special, for celebrating 10 month of Nutellaland :D

  1. Oi Jux,
    Eu adoro pão, meu Deus, não fico sem meu “Kipfle” um dia sequer! Adorei saber do dia do pão, embora que tardiamente, senão teria decidado um post ao assunto.
    Parabéns pelos 10 meses de Alemanha! Que muitos meses e anos venham com gosto de um croissant crocante saído do forno!
    Felicidades!
    Márcia

  2. Oi Jux realmente pensar que existe essa quantidade de pessoas que não tem o sagrado pão de todos os dias me faz pensar que só tenho a agradecer mais e mais pela minha vida e que eu faço tão pouco pelo tanto que recebo.Parabéns pelos 10 meses, que eles se multipliquem junto com a sua felicidade na nova vida. O croissant ta aqui me dando agua na boca rsrs.Parabéns pelo blog e fique com Deus

  3. Jux,
    Loved reading your post about world bread day. I love your insight on food. Many of us live in such an abundant world and we often take things for granted. Gratitude is surely needed virtue in our lives.
    Thanks for the croissant recipe. I love croissant but never made them before. I should try someday.

  4. Ju sempre quis saber fazer pao…mas os meus ficam uma pedra afff ..Depois que casei com um viciado em pao..tô ralando pra aprender rssss amore muito obg pela visitinha e por todas as palavras de carinho viu? ummm xerao bem no zoi.

  5. Eu sou louca por pão!!! Nem sabia que tinha um dia especial pra isso e muito menos um livro com tanta dedicacão. Apesar de amar pão eu evito comer pão branco e isso inclui croassant :(, é meio que uma tortura, mas me faz mal, então acabo optando por pão integral. Mas obrgada pela receita assim memso!

    Bjim

  6. Jux super obrigada pela luz que vc colocou na minha vida com aquele comentário tão esclarecedor lá no meu blog, estou nos links que vc passou e me deliciando com os posts dela, não sabia que o assunto abrangia tanto, achei que fosse só uma besteira aqui de casa.Tenha um otimo dia , fique com Deus , bjksss

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